Diş Beyazlatma
Günlük yaşantı içerisinde pek çok nedene bağlı olarak dişlerin doğal beyazlığı zarar görebilmektedir. Profesyonel şekilde yapıldığında sağlıklı diş beyazlatma tedavileri uygulanabilmektedir. Dişlerin sağlıklı olması ve görünmesi adına sık başvurulan tedavilerden biri haline gelmiştir. Son yıllarda giderek artan teknolojik imkanlardan diş klinikleri de yararlanmakta ve bu da diş beyazlatma tedavisi için oldukça uygun şartlar oluşturmaktadır.
Uygulama bakımından beyazlatma tedavisinin üç temel aşamadan oluştuğu söylenebilir. Öncelikle varsa ağızdaki çürüklerin tedavi edilmesi gerekir. Ağızda bulunan çürük ve sağlıksız dişler tedavinin önünde engel teşkil edebilmektedir. Bu işlemin ardından diş temizliğine geçilir. Yine kliniklerde bulunan profesyonel ekipmanlar yardımıyla diş taşlarının temizliği yapılır. Bu sayede yapılacak olan tedavinin etkili ve kalıcı olması sağlanır. Son aşama olarak ise diş beyazlatma jeli uygulaması yapılarak işlem tamamlanır. Burada uygulanacak olan yöntem doğrultusunda jelin bir veya birden fazla kez uygulanması söz konusu olabilmektedir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Uygulanışı itibariyle diş hekimleri kontrolünde yapılan diş beyazlatma yöntemleri iki kategoride ele alınmaktadır: Ev tipi ve ofis tipi. Burada özellikle ev tipi diş beyazlatma işleminin, amatör olarak evlerde yapılandan farklı ve profesyonel bir hizmet olduğunun altını çizmek gerekir. İki türü de kısaca açıklamak gerekir. Ancak her iki tedavinin de ortak uygulaması olarak öncesinde ağız içinin ve varsa diş taşlarının temizlenmesi söz konusudur.
Ev tipi diş beyazlatma tedavisi ortalama 4-6 seans sürmektedir. Temizlenen dişlere medikal bir diş beyazlatma jeli sürülür. Sürülen jel sonrası kalıp uygulanır ve seans sonlandırılır. Ancak ev tipi tedavi devam etmektedir. Dişlerin bu kalıp içerisinde 4-6 saat tutulması ardından açılması gerekir. Bu şekilde takip edilen seansların sonunda tedavi sonlandırılır. Uzun sürmesi ve seans sonrası jel uygulamasının devam etmesiyle çok fazla tercih edilen bir metot değildir.
Daha yaygın başvurulan ve çabuk sonuç veren diş beyazlatma tedavisi ise ofis tipi ismiyle anılmaktadır. İşlemin tümü klinikte gerçekleştirilir ve seans sonrası herhangi bir uygulama yapılmamaktadır. Yine diş taşlarının temizlenmesiyle başlayan süreci ışık veya lazere tepki veren bir jel sürülmesiyle devam eder. Jelin türüne göre dişlere ışık veya lazer uygulayarak hemen etki etmesi sağlanır. Bu şekilde yaklaşık 1 saat süren tedavinin ardından beyazlatma işlemi tamamlanır.
Hangi metodun tercih edileceği konusunda hastanın kararı belirleyici olmakla birlikte diş hekimi tarafından profesyonel anlamda yönlendirme istenebilmektedir. Ağız ve diş sağlığını inceleyen hekim, kişi için en uygun uygulamaya gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.
Diş Beyazlatma Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Ev veya ofis tipi olarak kliniklerde uygulanan diş beyazlatma işlemlerinin ardından dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Beyazlatma işlemi sonrasında birkaç gün dişlerde hassasiyet olması beklenen bir durumdur. Bu durumda:
- 2-3 gün süreyle çay, sigara, kahve gibi beyazlığa etki edecek maddelerden uzak durulmalı
- Hassasiyet oluşması nedeniyle çok sıcak ve çok soğuk yiyecek-içeceklerden uzak durulmalı
- Hassasiyet nedeniyle asitli gıdalar tüketilmemeli
- 2 gün sonunda hassasiyet geçmez ise hekim önerisiyle hassasiyet karşıtı diş macunları günde 1 defayla sınırlı olmak üzere kullanılabilir
Kimler Diş Beyazlatma Tedavisi Yaptırabilir?
Kliniklerde yapılan diş beyazlatma tedavisinin uygulanabileceği kişi kitlesi oldukça geniştir. Bununla birlikte medikal kaygılarla bir takım kriterler uygulanabilmektedir. Bunlar arasında diş beyazlatma yapılacak kişinin;
- 17-18 yaşını doldurmuş olması istenir (diş ve diş eti yapısının gelişimini tamamlaması için)
- Ağızda var olan dişlerin sağlıklı olması gerekir. Çürük dişler var ise dolgu, kanal tedavisi gibi yöntemlerle tedavi edilmesi ardından beyazlatma işlemine geçilebilmektedir. Eksik dişlerin bir önemi yoktur.
Diş Beyazlatma Zararlı Mı?
Beyazlatma yaptırmak isteyen bazı kişilerin aklında diş beyazlatma tedavilerinin güvenirliği konusunda şüpheler oluşabilmektedir. Haklı olan bu endişe, sektöre yabancı olan ve bilimsel geçerliği olmayan tedaviler özelinde geçerli kabul edilebilir. Bununla birlikte medikal olarak uygulanan diş beyazlatma tedavilerinin ağız ve diş sağlığına bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ek olarak, tedavi öncesi sağlanan diş taşı temizliği, çürük tedavisi gibi uygulamalar sayesinde ciddi faydaları da bulunur.
Profesyonel olarak uygulanmadığında, piyasada bulunabilen bir takım diş beyazlatma tozu ve makinelerinin bilinçsiz kullanımı ağız ve diş sağlığına kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. Tedavinin mutlaka kliniklerde ve hekim kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kliniklerde kullanılan jellerin evde kullanılmaması gerektiği de ayrıca vurgulanmalıdır. Jelin uygulanma miktarı, uygulama şekli gibi değişkenlerin amatörler tarafından yanlış uygulanma ihtimali oldukça yüksektir. Bu gibi nedenler diş beyazlatma tedavisi diş hekimleri tarafından profesyonel şekilde kliniklerde gerçekleştirilmelidir.