Çeşitli sebeplerle çürük veya kırık meydana gelmiş dişleri restore etmek için diş dolgusu malzemeleri kullanılır. Bu malzemeler sayesinde kırık veya çürük olan eksik kısım tamamlanır ve hasta estetik ve fonksiyonu geri kazanmış olur.
Diş dolgusu nasıl yapılır ?
Dolgu işlemi genellikle anestezi altında yapılır. Çok sığ bir çürük söz konusu ise anestezi gerekmeyebilir. Anestezi yapıldıktan sonra tedavi edilecek diş lastik örtü ile izole edilir. İzolasyon sonrasında çürük özel aletler yardımıyla su ile soğutularak temizlenir. Çürük temizlendikten sonra eksik olan kısımları tamamlayacak şekilde diş metal bantlar yardımıyla sarılarak dolgu işlemine geçilir. Dolgu yerleştirildikten sonra düzeltmeler yapılır ve lastik örtü ağızdan çıkartılır. Daha sonra yükseklik kontrolü yapılarak yüksek olan kısımlar aşındırılır ve cila işlemi yapılarak tedavi bitirilir.
Ne zaman diş dolgusu ne zaman kanal tedavisi ?
En çok karşılaştığımız sorulardan biri de ne zaman dolgu ne zaman kanal tedavisi yapılacağı sorusudur. Eğer dişte aşırı derecede bir çürük veya kırık söz konusu ise ya da hasta kliniğe ağrılı bir şekilde gelmiş ise mevcut dişe kanal tedavisi işlemi yapılması gerekebilir. Çünkü bu dişlere kanal tedavisi yapılmazsa dolgu sonrasında şiddetli ağrılar oluşturabilirler. Bunun önüne geçebilmek için de kanal tedavisi işlemi ile dişin pulpa dokusu uzaklaştırılır ve diş hissizleştirilmiş olur. Her dişe kanal tedavisi yapılmasına gerek yoktur. Buradaki kriter çürüğün veya kırığın derecesi ve hastada ağrı olup olmamasıdır.
Rubber dam ile diş dolgusunun avantajları nelerdir ?
Lastik örtü ile dolgu günümüzde altın standarttır. Uygulaması belli bir teknik ve tecrübe gerektirdiği için günümüzde çok sık tercih edilememektedir. Lastik örtü kullanılmadan yapılan dolgular her zaman detaylarda çelişkiye açıktır. Çünkü lastik örtü ile izole ettiğimiz dişler ağız içerisinden herhangi bir tükürüğe veya hastanın nefes alış verişi sırasında oluşan su buharına maruz kalmazlar. Hem tedavi başarısını artırması hem hasta ve hekim için konforu sebebiyle klinik rutininin olmazsa olmazları arasındadır.
Diş dolgusunun ömrü ne kadardır ?
Dolgularım ömrü dolgu yapılan dişin çürük veya kırık derecesi ile ilişkilidir. Aşırı maddi kaybı olan dişlerde yalnızca dolgu yapılması bazen yeterli olmamaktadır. Bu tarz dişleri cam seramik restorasyonlar ile desteklemek dişlerin ömrünü daha da uzatacaktır. Basit çürükler veya kırıklarda ise başarılı bir şekilde yapılmış dolgular uzun yıllar hastaya hizmet edebilirler. Burada hastanın bakımı oldukça önemlidir. Düzenli ağız bakımı ve hekim kontrolü dolguların uzun yıllar sorunsuz bir şekilde ağızda kalmasını sağlar.
Bakımı nasıl yapılır ?
Dolguların bakımı için ekstra bir işleme gerek yoktur. Rutin ağız bakımımız için neler gerekiyorsa aynı şeyler dolgulu bir diş için de gereklidir.