İmplant diş, bir şekilde çekilmek zorunda kalınan dişlerin yerine geçen, titanyumdan üretilen vidalardır. Titanyum uzun yıllardır sağlık sektöründe kullanılır ve tamamen doku dostudur. Herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmaz. İmplant dişin amacı doğal dişi taklit ederek eksik bölgeyi doldurmaktır. Bu sayede tekrar estetik ve fonksiyonu sağlamış olur.
İmplant tedavisi süreci nasıldır ?
- Hekim muayenesi sonrası tedavi planı çıkarılır ve cerrahi günü belirlenir.
- Gerekli anestezi işlemleri sonrası dikişsiz implant ya da geleneksel cerrahiyle implantlar yerleştirilir.
- İyileşme kapakları yerleştirilir ve bekleme sürecine girilir.
- Ortalama 1 – 3 ay arası bekleme sonrası ölçü işlemine geçilir.
- Kliniğimizde implant üzeri kaplamalarda ağız içi kameralarla dijital ölçü alınmaktadır.
- Yine dijital olarak hazırlanan kaplamalar hasta ağzında prova edilir.
- Tüm parametrelerden onay alan kaplamalar hasta ağzına yerleştirilir ve tedavi bitirilir.
- Ölçüden bitime kadar olan süreç ortalama 3 – 7 gündür.
İmplant diş hangi durumlarda yapılmaz ? İmplant diş neden yapılmaz ?
Hastanın genel sağlık durumu iyi değilse ve sistemik hastalıklar varlığında implant tedavisi uygulanamaz. Ayrıca kötü ağız hijyeni, aşırı sigara kullanımı ve kemikte aşırı erime varsa da implant uygulanamaz.
Kaç Tane İmplant Yeterli olur ? Hiç dişi olmayana kaç tane implant gerekir ?
Kaç tane implant yapılacağı kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Eğer tek bir eksik diş varsa , yalnızca eksik dişin yerine implant yapılarak boşluk doldurulur. Yan yana üç tane dişin olmadığı durumlarda klasik köprü mantığıyla iki adet implantla boşluk doldurulur. İki implant dişin üzerine üçlü bir köprü yapılmış olunur. Bu şekilde genellikle azı dişlerinin çekildiği durumlarda iki adet implant dişle sorun çözülmüş olunur.
Hiç dişi olmayan hastalarda ise implant sayısı arttırılarak sabit protezler yapılır. Burada önemli olan hastanın kemik yapısının uygun olup olmamasıdır. Genellikle arka bölgeler sorun teşkil eder. Arka bölgelerde kemik erimesi olan hastalarda all on 4 yöntemi uygulanabilir. Üstte ve altta minimum dört , toplamda sekiz implantla sabit protez yapılabilir. Ancak kemik yeterliyse implant sayısı arttırılmalıdır. Çünkü ne kadar fazla implant yapılırsa gelen kuvvet de o kadar fazla dağılmış olur. Tüm çeneyi dört implantın taşımasıyla altı implantın taşıması arasında çok fark vardır. Uzun vadeli ve sağlıklı tedaviler için kemiğe göre uygun sayı belirlenmelidir.
İmplant diş nasıl yapılır ?
İmplant diş yapılmasını basit bir diş çekimi gibi düşünebilirsiniz. Çoğu zaman diş çekiminden daha kolaydır. Geleneksel yöntemde diş etine kesi atılıp kemiğe ulaşılır. Burada özel aletlerle implanta uygun delik oluşturulur ve implant diş yerleştirilir. Daha sonra kesilen diş eti dikiş kullanılarak dikilir ve cerrahi aşaması bitirilir. Geleneksel yöntemde implant sayısı arttıkça cerrahi süresi de artmaktadır. Günümüzde dikişsiz implant cerrahisiyle çok daha kolay ve çok daha başarılı şekilde uygulanmaktadır.
Dikişsiz implant nedir ? (rehberli cerrahi )
Dikişsiz implant özellikle implant diş cerrahisinden korkan hastalar için hayat kurtarıcı bir yaklaşımdır. Çünkü tedavi oldukça kolay ve hızlıdır. Hasta muayene olduktan sonra implant yapılmasına bir sakınca yoksa hastadan üç boyutlu tarama ölçüsü alınır. Bu tarama klasik ölçü gibi düşünülebilir. Tek farkı bilgisayar ortamında üç boyutlu izlenebilmesidir. Daha sonra hastadan tomografi röntgeni alınır. Bilgisayar ortamında özel programlarla bu iki data kullanılarak hastanın implant uygulaması yapılır. Burada en önemli avantaj hastanın implantlarının bilgisayar ortamında yapılıyor olmasıdır. Hastanın kemiği üç boyutlu görülebildiği için implantlar kemiğin en iyi yerine en iyi pozisyonda yerleştirilebilir.
Geleneksel yöntemde bu çok mümkün değildir. Diş etinin tamamını kaldırsak dahi bu netlikte bir pozisyona implantı yerleştiremeyiz. Özellikle yetersiz kemik varlığında geleneksel yöntemde öngörülemediği için risk almamak adına daha kısa implantlar uygulanabilir ve kemikten yeterince verimli yararlanılmamış olur. Ancak bilgisayar destekli implant cerrahisinde mikron düzeyinde hassasiyetle kemikten maksimum derecede yararlanılır ve daha uzun ve kalın implantlar uygulanır. Ayrıca daha implantlar yapılmadan protez planlaması da bilgisayar ortamında yapılabilir. Böylelikle geleneksel yöntemle öngörülemeyen yanlış implant pozisyonlarından doğacak kötü sürprizlerden de kaçınılmış olunur.
Dikişsiz implant nasıl yapılır ?
Dikişsiz implant için hastadan iki adet veri almamız gerekir. Bunlar ağız içi tarama ve tomografidir. Daha sonra bilgisayar ortamında tasarım yapılır ve hastaya özel plak (rehber, guide) üretilir. Bu plakta implantların yerleşeceği delikler bulunur. Basit bir gece plağı olarak düşünebiliriz. Plağı yerine oturttuktan sonra ilk olarak implantın çapı kadar diş eti kaldırılır. Burada önemli olan nokta yalnızca implant çapı kadar diş eti kaldırıyo olmamızdır. Klasik yöntemde bistüri ile tam kesi atarken rehberli cerrahide punch yardımıyla plak üzerinde bulunan deliklerden girilir. Ufak bir parça diş eti kaldırmış oluruz. Tam çene altı adet implant yaptığımızı düşünelim. Klasik yöntemde tam kesi atıp tüm diş etini kesip ayırmamız gerekirdi. Bu da fazladan kanama ve sonrasında ağrı ve şişlik demek oluyor. Komplikasyon riskini böylelikle arttırmış oluyoruz. Ancak dikişsiz cerrahide böyle birşey söz konusu değil. Çünkü kesi ve dikiş olmadığı için kanama olmayacak ve çok daha hızlı iyileşme gerçekleşecek.
Diş eti kaldırıldıktan sonra yine rehber üzerindeki deliklerden girerek implantın yerleşeceği oluklar oluşturulur. Oluklar hazır olduktan sonra implant yerine yerleştirilir ve tedavi sonlanır. İmplant diş bilgisayar ortamında nereye yerleştirildiyse cerrahi sırasında da mikron hassasiyetle oraya yerleşmiş olur. Bu kesinliği geleneksel yöntemle sağlamak mümkün değildir. Tek bir implant için bir kaç dakika yeterli olacaktır. Geleneksel yöntemle saatler sürecek tedaviler bu yöntemle dakikalar içinde bitecektir.
Dikişsiz implant cerrahisinde diş eti hiç kesilmiyor mu?
Rehberli cerrahide normal şartlarda yalnızca implant çapı kadar diş eti kaldırılır. Bu işlem de özel punch yardımıyla yapılır ve implant yerleştirildikten sonra iyileşme başlığı takılır. İyileşme başlığı açılan diş eti bölgesini kapattığı için neredeyse hiç kanama olmaz. Ancak diş eti miktarının yeterli olmaması durumunda kesi atılmak zorunda kalınabilir. Geleneksel yöntemde olduğu gibi kesi atılır, diş eti sıyırılır ve rehberle implant diş kemiğe yerleştirilir. Sonrasında yine dikiş atılarak tedavi sonlandırılır.
Her hastaya dikişsiz implant cerrahisi yapılır mı?
Dikişsiz implant cerrahisi, geleneksel yöntemin uygulanacağı tüm hastalara uygulanabilir. Tek dişten tam dişsizliğe kadar tüm durumlarda uygulanabilir.
Diş çekimiyle aynı anda rehberli cerrahi yapılabilir mi?
Geleneksel yöntemde olduğu gibi rehberli cerrahide de immediat ( hemen) implantasyon yapılabilir. Çekilecek bölgede enfeksiyon varsa çekim bölgesinin iyileşmesini beklemek gerekebilir.
Damak protezi olan hastaya dikişsiz implant cerrahisi yapılır mı ?
Rehberli implant cerrahisi tam dişsiz hastaya yapılacaksa hastanın alt ve üst protezinin olması gerekmektedir. Çünkü hastadan bu protezlerle 3 boyutlu dental tomografi istenir. Eğer hastanın protezi yoksa önce protezler yapılır ve daha sonra dikişsiz cerrahi için planlama yapılır.
Dikişsiz implant cerrahisi ne kadar sürer?
Geleneksel implant cerrahisinde planlama önceden yapılamadığı için diş etini kesip kemiği açığa çıkardıktan sonra implantın nereye yerleşeceğine karar veririz. Dikişsiz implant cerrahisinde planlama daha önceden yapıldığı için ve işlem sırasında kesi ve dikiş olmadığı için çok daha hızlı ve sorunsuz sonuç alınır.
İmplant cerrahisi yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?
Geleneksel yöntemde kesi ve dikiş olduğu için ilk birkaç gün dikkatli olmak gerekir. Rehberli cerrahide kesi ve dikiş olmadığı için daha hızlı bir iyileşme olmaktadır ve komplikasyon riski geleneksel yönteme göre oldukca düşüktür. İmplant cerrahisi sonrası dikkat edilecekler detaylı liste için tıklayınız .
İmmediat implant nedir?
İmmediat implant uygulaması diş çekimiyle aynı seansta implant uygulanması işlemidir. İmmediat implant uygulanabilmesi için çekim bölgesinde herhangi bir enfeksiyon olmaması gerekir. Çekim bölgesi sağlıklı ise implant yerleştirilerek tedavi bitirilir.
İmplant diş cerrahisi ne kadar sürer ? implant kaç günde yapılır ? Bir implant kaç dakika sürer ?
Yapılacak implant diş sayısına , bölgenin durumuna , kemik ve diş eti miktarına göre süre değişiklik gösterebilir. Genellikle uzun işlemler değildir. Geleneksel cerrahi rehberli cerrahiye göre daha uzun sürmektedir. Çünkü diş eti kesisi, implant dişin pozisyonunu planlama ve dikiş aşamaları süreyi uzatır. Asıl zaman kaybı diş etini kestikten sonra implantın koyulacağı bölgeye karar vermede yaşanır. Dikişsiz cerrahide bu aşama bilgisayarda detaylı olarak yapıldığı için zamandan tasarruf edilmiş olunur. Çoğu vaka dakikalar içerisinde bitmektedir.
İmplant ölçüsü nasıl alınır? Ölçü alınırken uyuşturulur mu?
İmplant ölçüsü alınırken implanta özel ölçü parçaları takılır. Bu parçalar ağızdayken ölçü kaşıkları kullanılarak yaklaşık üç dakikada ölçü işlemi bitmiş olur. Bu işlem alt ve üst çenede ayrı ayrı yapılır. Ölçü alma sırasında lokal anesteziye gerek yoktur.
İmplant ölçüsü dijital olarak nasıl alınır?
Geleneksel yöntemde ölçü alınırken özel kaşıklar ve silikon ölçü malzemeleri kullanılır. İmplantların çok arkada olduğu durumlarda ya da hastanın bulantısı olduğunda ölçü almak güçleşebilir. Günümüz teknolojisiyle ağız içi kamera yardımıyla aldığımız ölçüler çok daha güvenilir ve hızlıdır. Yine implant üzerine ölçü başlıkları yerleştirilir ve bu başlıklarla beraber ağız içi taranır. Dakikalar içinde tarama biter ve ölçü anında laboratuvara iletilmiş olur.
Tek seferde kaç tane implant yapılır ?
Tam dişsiz vakalarda tüm implantlar aynı anda yerleştirilebilir. Alt ve üst çene tam dişsiz vakalar da aynı anda yapılabilir. Ayrı ayrı yapılması hasta açısından daha konforlu ve daha az stresli olur.
İmplant diş Tedavisi ne kadar sürer ? İmplant takıldıktan sonra dişlerim ne zaman takılır ?
İmplantlar başarılı şekilde uygulandıktan sonra vakaya göre yaklaşık 8 veya 10 hafta kadar beklenir. Bu süre sonunda implant kapakları sökülerek değerleri ölçülür. Yeterli bağlanma sağlanmışsa protez aşamasına geçilir. Protez aşaması da implant diş sayısına ve vakanın kompleksliğine göre 2 gün ile 3 hafta arasında değişebilir.
İmplant diş ağrısı ? implant diş acıtır mı ?
Tüm cerrahi operasyon anestezi altında yapılacağı için herhangi bir ağrı söz konusu değildir. Operasyondan sonra da yapılacaklar listesinin uygulanması gerekir.
Hangi implant markası tercih edilmelidir ? Yerli implant mı ithal implant mı ? Hangi implant markası daha iyi ?
Günümüzde dünya üzerinde binlerce implant markası vardır. Bunların pek çoğu ülkemizde de uygulanmaktadır. Uzun yıllardır uygulanan ve başarılı sonuçlar elde eden implant diş firmaları ülkemizde de faaliyet göstermektedirler. Artık günümüzde yerli implantlar da dahil çoğu implant belli bir standardın üzerine gelmiştir. Yerli implantların avantajı fiyat performans implantları olmalarıdır. Çoğu uzun yıllardır uygulanan ve kendini ispatlamış implantlardır. Burada en önemlisi hekim tecrübesi ve kullanılar tekniktir.
Diş implantının ömrü ne kadardır? İmplant diş çürür mü ?
Diş implantının ömrü , hastanın genel sağlık durumu ve bakımı ile yakın ilişki içindedir. İyi bakım ve düzenli kontrollerle uzun yıllar hizmet edebilirler . Kötü ağız bakımının olması , genel diş hekimi kontrollerinin aksatılması implant tedavisinde uzun vadede başarısızlığa yol açabilmektedirler. Dişlerdeki gibi çürüme söz konusu değildir. Genellikle diş etiyle alakalı sorunlar yaşanır. İmplantlar ve protez ağız içinde sürekli çalışan dinamik yapılardır . Dolayısıyla ömür boyu garantili şeklinde lanse edilen implant tedavileri çok da gerçekçi değildir.
Diş implantının yan etkisi var mıdır?
İmplant diş titanyumdan üretildiği için tamamen doku dostudur. Herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmaz.
İmplant diş yerine başka ne yapılır ?
İmplant tedavisi diğer protez tedavilerinin yanında oldukça konservatiftir. Tek diş eksikliğinde boşluğun önünde ve arkasındaki sağlıklı dişler kesilerek köprü protezi yapılabilir. İmplantta ise komşu dişlere dokunulmasına gerek kalmadan boşluk doldurulmuş olur.
İmplantta başarısızlık durumunda ne yapılır? İmplantım tutmazsa ne olur ?
Diş implantlarında başarı oranı oldukça yüksektir. Anca bazı durumlarda başarısızlık yaşanabilir. Genelde enfeksiyon varlığında ya da operasyon sonrasında kötü ağız bakımı , sigara gibi etkenler yol açar. Hiçbir sebep yokken de implant başarısızlığıyla karşılaşılabilir. Bu durumu öngörmek neredeyse imkansızdır. Kemiğe entegre olamayan implant basitçe yerinden çıkarılır. Bölge temizlenir ve tekrar implant yerleştirilerek 6 – 8 hafta beklenir.
İmplant üstü kaplamaların çeşitleri nelerdir?
İmplant üstü kaplamalar metal alt yapılı porselenler ve zirkonyum kaplamalar olarak ikiye ayrılırlar. Metal alt yapılı kaplamaların içinde metal vardır ve dışı porselenle kaplanmıştır. İçi metal olduğu için ışık geçirgenliği yoktur. Doğal dişler gibi ışığı yansıtamadıkları için bazı durumlarda özellikle ön bölge dişlerde estetik sorunlara yol açabilirler. Arka bölge dişlerde rahatlıkla kullanılabilirler. Zirkonyum kaplamada ise altyapı olarak ışık geçirgenliği olan zirkonyum metali kullanılır. Doğal dişler gibi ışığı yansıtırlar ve oldukça estetiktirler. Hem ön hem arka bölge dişlerde uygulanabilirler. Metal alerjisi olan hastalara da zirkonyum kaplamalar yapılır. Zirkonyum kaplamalar metal alt yapılı kaplamalara göre daha pahalıdır.
Damak protezi kullanan hastalar implant yaptırabilir mi ?
Damak protezi kullanan hastalar genel sağlık durumları iyiyse ve kemik seviyeleri yeterliyse implant diş yaptırabilirler. Uzun süre damak protezi kullanan hastalarda kemik kayıpları artmış olduğundan all on four tekniği sıklıkla kullanılır. Rehberli guide cerrahisi hasta için en konforlu ve doğru tedavi şeklidir.
İmplantlar yapıldıktan sonra geçici diş yapılıyor mu ? Protez takılana kadar dişsiz mi kalacağım ?
İmplantlar uygulandıktan sonra vaka durumuna göre geçici diş yapılabilmektedir. Arka bölge dişlerde tek diş eksikliklerinde tercih edilmemekle birlikte ön bölge diş eksiklikleri, tüm çene yapılan implantlardan sonra tam dişsiz hastalara da geçici protez yapılabilir. Bu geçici protezler hareketli ya da sabit olabilirler. Özellikle all on four tekniğinde hastaya tek seansta implantları ve geçici dişleri yapılır ve hasta klinikten protez dişli olarak ayrılabilir.
All on four ( all on 4 ) nedir ?
All on four (all on 4 ) tekniği hiç dişi olmayan ya da dişleri çekilecek ama arka bölgede yeterli kemiği olmayan hastalara uygulanan implant tekniğidir. Burada önemli olan nokta arka bölgedeki kemik seviyeleridir. Üst arka bölgede sinüs bölgeleri sarkık olduğunda kemik yetersiz olabilir. Arka bölgeye kemik yetersizliğinden dolayı direk implant diş yerleşemeyeceği için implantın açısı değiştirilerek ön bölge kemikten destek alınır. Sağ ve sol arkalarda aynı şekilde implantlar açılı yerleştirilirken ön bölgeye de iki tane dik açılı implant yerleştirilir. Böylelikle 4 implantla üst sabitlenmiş olacaktır. Alt çenede de yine arka bölgede sinir kanalının üzerinde yeterli kemik olmadığında yine açılı implantlarla ön bölge kemikten destek alınır. Sinir kanalının bittiği yere ne kadar yakın olursa o kadar iyi olur. Çünkü implantların mümkün olduğunca arka bölgeye doğru yerleştirilmesi gerekir. Bunun için en doğru teknik rehberli guide cerrahisidir. Bilgisayar üzerinde üç boyutlu olarak kemikte en iyi noktaya implant diş yerleştirilmiş olur.
All on four ( all on 4 ) cerrahisinden sonra hastaya geçici protezler yapılabilir. Burada önemli olan nokta cerrahi sırasında implantlardan yeterli kuvvet değerini almaktır. Cerrahi yapılır ve önceden hazırlanmış protezler implantlara bağlanır. Böylelikle hasta dişsiz geldiği klinikten protez dişli bir şekilde ayrılabilir.
Her hastaya all on four yapılır mı ?
All on four ( all on 4 ) tekniğinde önemli olan nokta arka bölge kemik seviyeleridir. Arka bölgede yeterli kemik varsa all on four tekniğine gerek kalmayabilir. Arka bölgelere de implant yerleştirilerek tek çenede 6 ya da 8 implantla sorun giderilmiş olur. Yine implant kuvvet değerleri yeterliyse geçici protez bağlanabilir.
All on four nasıl yapılır ?
Lokal anestezi uygulandıktan sonra diş eti kesilerek flep açılır. Kemik açığa çıkarıldıktan sonra implantlar yerleştirilir. Arka bölgelerde 45 dereceye kadar açılı, ön bölgede dik olacak şekilde yerleştirildikten sonra flep kapatılır ve dikişlerle sabitlenir. Rehberli cerrahide ise eğer diş eti seviyesi yeterliyse kesi ve dikişe gerek yoktur. Çok daha hızlıdır ve mikron düzeyinde hassastır.
All on four tekniğinin avantajları nelerdir?
All on four tekniği genellikle kemik erimesi olan hastalarda uygulanır. Üst çenede sinüs boşluklarının sarktığı, alt çenede sinir kanalının üzerinde yeterli kemik olmaması arka bölgelere implant yerleştirilememesine neden olur. All on four tekniğiyle arka bölgelere açılı implantlar yerleştirilerek sabit protez için yeterli kuvvet sağlanmış olunur.
All on four tedavisi ne kadar sürer?
Rehberli cerrahide planlama daha önceden yapıldığı için cerrahi aşaması dakikalar içinde bitirilir.
İmplantların bakımı nasıl yapılır?
İmplantların uzun süre sağlıklı kalabilmesi için iyi bir ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolü gereklidir. Yılda bir yapılan kontrollerde panoramik röntgen alınarak implantlarda sorun olup olmadığı incelenir. Hastaya da bazı görevler düşmektedir. Diş fırçası, diş ipi, ağız duşları ve çalkalama suları düzenli olarak kullanılmalıdır. Kötü ağız hijyeninde diş eti sağlığı etkilenebilir ve implant bölgesinde diş eti çekilmesi ve kemik erimesi görülebilir. Bunun sonucunda da implant kayıpları yaşanabilir.